Foredrag

Danskernes Historie Online

Danskernes Historie Online stiller sin omfattende samling til rådighed for alle slægtsforskere og historisk interesserede. Biblioteket har digitaliseret over 40.000 værker, som man kan søge i efter personer, navne, steder, emner m.v. Foredraget gennemgår, hvad man kan finde i samlingen og hvordan man søger i den. Der er en demo, hvor dette illustreres i praksis.

Mediestream

Med mediestream er der kommet en god måde til søgning i danske aviser. Foredraget gennemgår, hvad Mediestream er, hvad det indeholder og ikke mindst, hvordan man søger i de mange aviser med speciel fokus på slægtsforskning. Der vises også med praktisk demo, hvordan man arbejder med Mediestream.

Slægtens myter

Mange er stødt på spændende fortællinger om slægten. Fx involverende spanske soldater, tatere, sigøjnere, rige gårdmænd, uægte adels- eller kongebørn og meget andet. Jeg ser på, hvordan sådanne myter opstår, og hvordan de undersøges. Med eksempler, fx historien om den rige jomfru i Stockholm og hendes uægte barn med en skibskaptajn!

Aner i krig

De fleste har aner eller familie, der har deltaget i nogle af de krige, Danmark har været indblandet i gennem tiden. Det er altid spændende at dykke ned i historierne om, hvordan, hvornår og hvor disse aner har været involveret i krigshandlingerne. Dette foredrag dækker de vigtigste kilder om enkeltpersoners deltagelse i Napoleonskrigene, De Slesvigske Krige, 1. Verdenskrig og 2. Verdenskrig.

Lov og ret for slægtsforskere

Slægtsforskeres arbejde er som alt andet omfattet af diverse love, der skal observeres, ikke mindst fordi der er tale om både billeder, persondata og følsomme persondata. Foredraget fortæller primært om persondatalovene og ophavsretsloven, men berører også flere andre love.

Slægtsforskning i 1900-tallet

Det kan være svært at finde nulevende familiemedlemmer og andre, der har levet i 1900-tallet. Kilderne er ofte nogle andre end dem, man normalt bruger som slægtsforsker, og man er ofte nødt til at lege detektiv. Jeg gennemgår de vigtigske værktøjer for 1900-tallet og giver mange eksempler på, hvordan de anvendes.

Slægtsforskning og DNA

Flere og flere slægtsforskere får lavet en DNA-test for at få endnu mere viden om deres slægt og ophav. Hvilken test skal man tage, og hvordan kommer man videre, når man får testresultatet? Hvordan arbejder man med sine match-lister og får mest muligt ud af sin test? Per Hundevad Andersen fortæller om
arbejdet med DNA i forbindelse med slægtsforskning.

Besættelsen, nazis-men og modstand

Kilder til personhistorie under besæt-telsen. Bl.a. Det danske nazistparti (DNSAP) og deres medlemmer. Retsopgøret efter besættelsen. Tysklands-arbejdere. Modstandsbevægelsen - og medløberne. Foredraget ser på, hvor man finder kilder i arkiver og på hjemmesider.

Billeder i stedet
for ord

Vi vil alle gerne have gode illustrationer til slægtens historie, helst fotos af personerne. Det kan ikke altid lade sig gøre, men med lidt kreativitet kan man godt finde måder at levendegøre slægten på med illustrationer. Eksempler omfatter Det Kgl. Biblioteks
billedsamling, arkiv.dk, lokalarkiver, historiske postkort og matrikelkort.

Den sandfærdige og ædruelige beretning om hvordan den ulykkelige og videbe-gærlige Line måtte gå så uendelig meget igennem af skuffelser og falske spor inden hun ved hjælp af moderne videnskabelige metoder og stor tålmodighed fandt sit fædrene ophav

En både spændende og humoristisk beretning om Line, der fandt sin far ved hjælp af DNA.

Testimonials


Tak for i dag og for et godt foredrag med et stort og lydhørt publikum.

John


Endnu en gang tak for et godt foredrag samt hyggeligt samvær

Anton