Foredrag

Jeg holder gerne foredrag for slægtsforeninger og andre interesserede. Bl.a. holder jeg foredrag om følgende emner:

a) Slægtsforskning i 1900-tallet

Det kan være svært at finde nulevende slægtsmedlemmer og andre, der har levet i 1900-tallet. Kilderne er ofte nogle andre end dem, man normalt bruger som slægtsforsker, og man er ofte nødt til at lege detektiv også. Jeg gennemgår de vigtigske værktøjer for 1900-tallet og giver mange eksempler på, hvordan de anvendes.

b) Familiens myter

Mange er stødt på spændende fortællinger om slægten. Fx involverende spanske soldater, tatere, sigøjnere, rige gårdmænd, uægte adelsbørn eller kongebørn og meget andet. Jeg ser på, hvordan sådanne myter opstår, og hvordan de undersøges. Med eksempler, fx historien om den rige jomfru i Stockholm og hendes uægte barn med en skibskaptajn!

c) Billeder i stedet for ord

Vi vil alle gerne have gode illustrationer til slægtens historie, helst fotos af personerne. Det kan ikke altid lade sig gøre, men med lidt kreativitet kan man godt finde måder at levendegøre slægten på med illustrationer. Eksempler omfatter Det Kgl. Biblioteks billedsamling, MyHeritage, lokalarkiver, historiske postkort, Panoramio og matrikkelkort.

d) Den historiske fortælling

Som slægtsforsker vil vi helst kun fortælle oplysninger, som vi ved er korrekte. Men alligevel kan den historiske fortælling - hvor man sætter slægtens liv ind i en historisk ramme - være en måde at levendegøre slægtens liv på. Her gives eksempler på, hvordan man arbejder med den historiske fortælling og hvad, man skal være opmærksom på.

e) Behandling af personoplysninger

Slægtsforskeres arbejde med data om slægtens personer er også omfattet af persondataloven, og den har nogle regler, der skal overholdes. Jeg forklarer hvordan disse regler hænger sammen og hvad man specielt skal være opmærksom på i sit arbejde.

Foredrag er afholdt for

Hvidovre Slægtsforskerforening (flere gange)

Haderslev Slægtsforsker Forening

Slægtsforskere i Rødovre (flere gange)

Hedeboegnens Slægtsforsker Forening

Slægtshistorisk Forening Guldborgsund

Roskildeegnens Slægtsforskerforening

DIS-Næstved

Dansk Slægtshistorisk Forening

Foredrag booket til

Slægthistorisk Weekend, efterår 2017

DIS-Egedal, efterår 2017

Slægt og Data DIS-Helsingør, efterår 2017

DIS-Faxe, efterår 2017

Slægtshistorisk Forening Herning, efterår 2017

Slægtshistorisk Forening for Hjørring og Omegn, efterår 2017

DIS-Slagelse-Sorø, efterår 2017

Hedeboegnens Slægtsforsker Forening, efterår 2017

Haderslev Slægtsforsker Forening, efterår 2017